• Welkom, op alle 33 
basisscholen van de BMS
  • BMS verzorgt
onderwijs met kleur
  • Samen worden
wie je bent
  • Wij staan voor brede 
persoonlijke ontwikkeling
  • De BMS is samen 
leren, samen leven!

Welkom, op alle 33
basisscholen van de BMS

BMS verzorgt
onderwijs met kleur

Samen worden
wie je bent

Wij staan voor brede
persoonlijke ontwikkeling

De BMS is samen
leren, samen leven!

​Directrice

​Directrice

‘Directrice’ zo betitelde ik mij destijds toen ik een aanstelling kreeg als directeur. Dat was en is nog steeds een bewuste keuze. Ik ben er namelijk trots op een vrouw te zijn en dat mag je in de benaming van mijn functie terug zien.

Mijn toenmalige buurvrouw vond die keuze geen goed idee. Zij had bij ‘directrice’ het beeld van een spichtig typetje met knotje in het haar, gestoken in een mantelpakje en met ladders in haar panty. Maar ik zette door daarbij geïnspireerd door de Franse schrijfster en feministe Benoit Groult. Zij voerde met de filosofe Simone de Beauvoir felle polemieken over de emancipatie van de vrouw. Simone was juist de mening toegedaan dat vrouwen gelijk moesten zijn aan mannen en zij koos voor ‘directeur’.

Ik las deze week dat de Volkskrant alle vrouwelijke betitelingen in de ban doet; je krijgt dan omschrijvingen als ‘de vrouwelijke schrijver’. Jammer Volkskrant. Binnen de BMS heeft mijn benaming geen navolging gevonden; ik ben nog steeds de enige directrice. 

Gelukkig is de emancipatie van de vrouwen niet afhankelijk van de benaming van functies. Binnen onze BMS komen er steeds meer vrouwelijke directeuren. Was ik in 2003 nog de derde vrouw binnen het directieberaad van de BMS (SKOPFT), tegenwoordig  is het merendeel vrouw.

Nu bestaat het BMT nog uit mannen, is onze bestuurder een man, de voorzitter van de RvT een man. Niks mis mee, beste mannen. Maar ik denk dat wij vrouwen ook dit bolwerk gaan bestormen.
Ooit.

Tineke Geertsma-van der Werf

<< terug naar overzicht
BMS| Onderwijs met kleur     Archipelweg 135, 8921 VX Leeuwarden     t 058 - 8700 078     info@bms-onderwijs.nl