• Wij hebben oog voor het 
mysterie van het leven

Wij hebben oog voor het
mysterie van het leven

​Een directeur in verwarring

​Een directeur in verwarring

Tijd sparen en leven van wat komt. In de afgelopen jaren leerde ik veel over persoonlijk leiderschap. ‘Leven van wat komt’, ‘tijd sparen’, ‘stabilitas’. Het waren wijze lessen die ik leerde van Dick en Theo (van der Zee). Ze hielpen mij bij lastige gesprekken, leerden me beter luisteren, maakte dat ik vaker achterover leunde bij een gesprek om mensen de ruimte te geven. Ik stond steeds stabieler in mijn baan al kostte dat de nodige jaren. Mijn werk paste mij als een jas.

Tot er ineens iets gebeurt dat de hele wereld op zijn kop doet staan. Soms overkomen dingen je. Weg leken alle geleerde lessen: weg was mijn stabiele uitstraling, mijn stabilitas, ik was in verwarring. Onzekerheid nam de  overhand. Voor ‘tijd sparen’ was ineens geen tijd meer; er moesten rap beslissingen worden genomen. Onzekerheid nam de overhand; waar was ik niet alert geweest, wat had ik gemist? Het kostte me slapeloze nachten en het deed me veel het team zo in verwarring en verdrietig te zien.

Het enige wat ik kon doen was terugvallen op vaste ritmes om er voor zorgen dat de school bleef draaien en dat de kinderen zich veilig bleven voelen. Wat is het fijn dat je dan iemand naast je hebt die de grote lijnen blijft zien, die allerlei regelzaken bij je wegneemt en die het team begeleidt.

Bedankt Dick. Volgende week neem je afscheid, ik ga je missen. Vrede en alle goeds.
 
Tineke Geertsma-van der Werf

<< terug naar overzicht
BMS| Onderwijs met kleur     Archipelweg 135, 8921 VX Leeuwarden     t 058 - 8700 078     info@bms-onderwijs.nl