• Wij hebben oog voor het 
mysterie van het leven

Wij hebben oog voor het
mysterie van het leven

Werkdruk

Werkdruk

Er waren nachten dat ik badend in het zweet wakker werd van de werkdruk. Niet van mijn eigen werkdruk, maar van die van mijn leerkrachten.

‘Werkdruk’ was het onderwerp tijdens teamvergaderingen, tijdens diverse gesprekken en vooral tijdens de professionele dialoog die we dit voorjaar samen op school voerden. In mijn beleving kwam dit w-woord zo vaak aan de orde dat ik weleens verzuchtte: ‘ik kan het woord werkdruk niet meer horen’.

Maar sinds kort ben ik van mening veranderd! Mijn team heeft werkdruk omgebogen naar werkdrukvermindering en sindsdien waait er een nieuwe wind in Harlingen. Wat heeft mijn team bedacht: elke maand krijgt elke groepsleerkracht een dag administratieverlof. Die leerkracht heeft dan een hele dag de gelegenheid om de groepsadministratie bij te werken, terwijl de groep wordt gerund door een vaste vervanger, de vliegende kiep.

De leerkrachten kunnen even op adem komen en zich de hele dag richten op de groepsadministratie. Bijna iedereen is nu een keer aan de beurt geweest en voor iedereen geeft de ‘admindag’ lucht en ruimte.

Natuurlijk was er ook de loonsverhoging en het wenkend perspectief van de bonus van de komende maand. Dat is mooi meegenomen, maar ik merk dat de ‘admindag’ voorziet in een behoefte. Naast de ‘admindag’ hebben we ook een eventmanager die de activiteiten voorbereidt en daardoor werk bij de leerkrachten wegneemt. Elk jaar zullen we de inzet van de werkdrukverminderingsgelden opnieuw bekijken, maar ik heb zo de indruk dat de ‘admindag’ een blijvertje gaat worden.

Werkdruk is voor mij niet meer een item om van wakker te liggen!
 
Tineke Geertsma-van der Werf
 

<< terug naar overzicht
BMS| Onderwijs met kleur     Archipelweg 135, 8921 VX Leeuwarden     t 058 - 8700 078     info@bms-onderwijs.nl