• Welkom, op alle 32 
basisscholen van de BMS
  • BMS verzorgt
onderwijs met kleur
  • Samen worden
wie je bent
  • Wij staan voor brede 
persoonlijke ontwikkeling
  • De BMS is samen 
leren, samen leven!

Welkom, op alle 32
basisscholen van de BMS

BMS verzorgt
onderwijs met kleur

Samen worden
wie je bent

Wij staan voor brede
persoonlijke ontwikkeling

De BMS is samen
leren, samen leven!

Plannen

Plannen

Van een bevriende collega-directeur begreep ik onlangs dat aanstaande moeders tegenwoordig een “geboorteplan” moeten opstellen. Hoezo een geboorteplan? Kinderen worden toch gewoon geboren? Of ben ik nou gek?

Ik ben toch maar even gaan googelen. Tot mijn verbazing lees ik dan dat je in zo’n plan aangeeft welke muziek je om je heen wilt tijdens de bevalling, welk licht voor jou goed werkt, hoe je partner zich moet gedragen, wie de baby het eerst vast mag houden en wie je nog meer aanwezig wilt laten zijn. Dat alles zet je in een “template”, die op internet beschikbaar is op een door “Hero baby” gesponsorde website, en waar je met “bulletpoints” je wensen aangeeft. Waar bén ik in beland?

Kunnen wij eigenlijk nog wel iets zonder plannen? Een dagje de krant scannen en de mooiste voorbeelden komen langs; een zandwinplan, gasplan, toekomstplan, hitteplan, herbestemmingsplan of een opfrisplan. Of wat dacht je van mooie termen zoals het klimaatakkoord, brexitdeal, nucleair pact of de bed-bad-brood regeling.

In het onderwijs is het al niet veel beter. Een schoolplan, ontruimingsplan, persoonlijk ontwikkelingsplan, werkdrukplan, groepsplan, werkverdelingsplan. Plannen, deals, pacten of regelingen. Alles wordt dicht getimmerd voor het geval dat.

Hadden onze ouders en grootouders plannen nodig om te bestaan? Is hun leven mislukt omdat ze geen deals, pacten of regelingen konden produceren? Ik geloof er niets van. Wat heerlijk rustig moet het zijn geweest om gewoon de dag maar af te wachten, gewoon te leven in het moment, in het nu.
 
Natuurlijk weet ik dat het handig kan zijn om voor sommige zaken een plan te hebben, maar draven we niet door!? Volgens mij worden kinderen nog steeds geboren zónder plan en wanneer het nieuwe schooljaar zich weer aandient is een lokaal, een juf en een groepje kinderen voldoende om te starten. Noem mij naïef, ik vind het eerder realistisch. Maak een plan wanneer het nodig is en geniet voor de rest van de dag, van het moment en van elkaar.

Dat lijkt me nou eens een goed plan!


Liesbeth@school

<< terug naar overzicht
BMS| Onderwijs met kleur     Archipelweg 135, 8921 VX Leeuwarden     t 058 - 8700 078     info@bms-onderwijs.nl