• Wij zijn betrokken bij
onze samenleving
  • Samen werken we aan
gemeenschapszin
  • Wij zetten ons samen in
voor gezonde voeding

Wij zijn betrokken bij
onze samenleving

Samen werken we aan
gemeenschapszin

Wij zetten ons samen in
voor gezonde voeding

Presteren

Presteren

Afgelopen week presenteerde de onderwijsinspectie het jaarlijkse rapport over de staat van het onderwijs in ons land. De noodklok werd geluid. En breed in de media uitgemeten: 'De prestaties van het lezen blijven achter' en 'De prestaties van het rekenen blijven achter bij de ambities die ons land heeft gesteld. Om mee te blijven kunnen in de top van de wereld'.
 
Afgelopen week luidden ook jeugdhulpverleners en studentenbegeleiders een noodklok.
'Kinderen lijden al in het basisonderwijs onder de toenemende prestatiedruk'.
'Op steeds jongere leeftijd vertonen kinderen verschijnselen van overspannenheid en burn out'.
'En in het voortgezet en hoger onderwijs lopen steeds meer jongeren rond als een zombie. Stijf als ze staan van de psychische problemen. Als gevolg van alle prestatiedruk en indrukken waarmee ze leven'.
 
Afgelopen week was er de presentatie van het boek: Prestatiepijn. Daarin pleiten de twee auteurs Kusters en Visser om kinderen en jongeren juist te  leren ontspannen. En leren te ontdekken van wat werkelijk van waarde is in hun leven. Dat is iets anders dan presteren Dat gaat over het geven van betekenis aan je leven. Dat gaat over het kennen van je idealen. En het inzetten van de talenten die je daarvoor hebt gekregen.
 
Als ouder houdt het je je hele leven bezig. Of het allemaal wel goed komt met je kinderen. En als het goed komt, of het allemaal wel goed blijft gaan met ze. Met al die prestaties die ze moeten leveren. En of ze het allemaal wel aankunnen. En ook of het ze lukt om betekenis te geven aan hun leven.
 
Als grootouder ben je van dit alles volstrekt vrij. Als je kleinkind in je armen klimt weet ie dat. Dicht kruipt ie tegen je aan. En geeft zich over aan de veiligheid van jouw onvoorwaardelijke geloof. Jouw onvoorwaardelijke geloof dat het altijd goed met ze komt!
 
Ik denk dat God daarom de grootouder schiep.
 
Dick Lieftink

<< terug naar overzicht
BMS| Onderwijs met kleur     Archipelweg 135, 8921 VX Leeuwarden     t 058 - 8700 078     info@bms-onderwijs.nl