• BMS verzorgt
onderwijs met kleur
  • Samen worden
wie je bent
  • Wij staan voor brede 
persoonlijke ontwikkeling
  • De BMS is samen 
leren, samen leven!

BMS verzorgt
onderwijs met kleur

Samen worden
wie je bent

Wij staan voor brede
persoonlijke ontwikkeling

De BMS is samen
leren, samen leven!

Geef acht

Geef acht

Deze week worden alle directeuren uitgenodigd in de kazerne in Assen. Wat doet een vredelievende stichting als de BMS in een kazerne? Ik snap er niets van!

Net teruggekomen van een inspirerende tweedaagse in een klooster op uitnodiging van de BMS worden we nu in een kazerne verwacht. Een grotere tegenstelling kan er niet bestaan.

Het ligt niet in mijn aard om niet te gaan, bovendien zou onze bestuurder dat niet op prijsstellen denk ik. Dus deze week trek ik de stoute schoenen aan en zal voor het eerst van mijn leven een kazerne betreden. Natuurlijk na mij eerst gelegitimeerd te hebben, ik mocht eens een handgranaat in mijn rechterjaszak hebben verstopt.

Ik heb me afgevraagd waarom ik zo tegen dit bezoek opzie. Ik denk dat de aversie tegen leger en kazernes dateert uit mijn jeugd: Als kind was ik al onder de indruk van een oudere man in Bolsward die een gebroken geweertje op zijn revers droeg; een teken van pacifisme. Hij was voor vrede en tegen oorlog, dat was toch fantastisch!  

Toen ik opgroeide weigerde mijn jongste broer in het leger te gaan; hij ging door het leven als dienstweigeraar met alle gevolgen van dien. Ik bewonderde hem mateloos en nam me voor me altijd in te zetten voor de vrede. Het leger en kazernes pasten niet in dit beeld.

Op onze Vreedzame school zijn speelgoedwapens uit den boze. Toch zie ik kleuterjongetjes van een boomtak en een stuk boomschors een pistool maken. Zou het in de jongensgenen zitten? Gaan sommige mannen daarom graag het leger in? Is dit een mannending?

Waarom gaat een directrice van een Vreedzame School in vredesnaam naar een kazerne?
Allemaal vragen. Deze week zal ik antwoord krijgen. In een kazerne.
 
Tineke Geertsma-van der Werf

<< terug naar overzicht
BMS| Onderwijs met kleur     Archipelweg 135, 8921 VX Leeuwarden     t 058 - 8700 078     info@bms-onderwijs.nl